‘Papa heeft pijn gedaan’
Henk Glimmerveen, Rotterdams Dagblad 24 december 2004
Anne en Philippe Servent hadden het goed. Ouders van twee kleine kinderen, een mooi huis met zwembad aan de rand van Toulon, in het zonnige zuiden van Frankrijk. Pa politieofficier, ma kinderrechter. Maar van de ene op de andere dag kantelde hun leven. Philippe werd beschuldigd van incest met dochtertje Julie (3). Het echtpaar vocht terug, werd uiteindelijk niet veroordeeld maar is voor de rest van het leven getekend. Uit woede schreven ze een huiveringwekkend boek.
‘Papa heeft pijn gedaan,’ had Julie gezegd, en de kleuterjuf wist genoeg. Het meisje had haar rokje opgetild en op haar billen getikt. ‘Incest,’ concludeerde de juf. Er werd aangifte gedaan en de officier van Justitie liet Julie, zonder de ouders in kennis te stellen, onderzoeken door een gynaecoloog en een psycholoog.
Moeder Anne moest daarna even naar het paleis van Justitie komen. “Maar ik ben daar kinderrechter,” zei ze onthutst. De gynaecoloog zou bij Julie een partiële ontmaagding hebben geconstateerd. Anne: “Ik dacht dat ik stierf. Je dochtertje is misbruikt, er heeft iemand aan haar gezeten. Geen moment heb ik aan Philippe gedacht. Wel is iedereen die we kenden de revue gepasseerd. Vrienden, buren, oudere speelkameraadjes. Zelf Philippe’s vader, de arme man.”
Philippe en zij kwamen tot de conclusie dat geen van hen de dader kon zijn. Ze lieten Julie zelf door een andere arts onderzoeken. Die constateerde dat de dochter niets had. Maar de justitiële machine was niet te stoppen. Philippe werd in staat van beschuldiging gesteld en mocht zijn dochtertje voorlopig niet meer zien. Hij trok in bij zijn zuster, Anne bleef met twee kinderen achter. Politie-inspecteur Philippe werd twee maanden intensief verhoord: “Ik ben Europees judokampioen geweest. Ik zou dus zelfingenomen zijn. Ik ben een gezagsdrager, maar speel graag met mijn kinderen. Ik ben dus ambivalent. En nog een aantal van die conclusies.”
De ouders lieten Julie nogmaals onderzoeken. De arts, weer een andere, bevestigde dat Julie niets mankeerde, maar andermaal werd dit terzijde geschoven. Tot een proces is het, na de nachtmerrie van bijna een jaar niet gekomen: wegens ‘gebrek een bewijs’. Anne: “Maar daarmee blijft je omgeving je nog wel altijd nawijzen.” Toen het openbaar ministerie vervolgens excuses weigerde, schreven de ouders met z’n tweeën een boos boek. Om eerherstel, en voor Julie.
Want wat was er nou allemaal gebeurd? Philippe was in de badkamer uitgegleden en op z’n billen gevallen. Het meisje zag dat, en vroeg waarom papa zo schreeuwde. “Papa heeft zich pijn gedaan," had Philippe geantwoord. Had Julie tegen haar juf het woordje ‘zich’ uitgesproken, dan was er niks aan de hand geweest.
‘Papa a fait mal’ - Anne en Philippe Servent
uitg. Calmann-Levy; 300 pagina’s ;
Prijs : 16 euro.