Dronken gevoerd

Meisje dronken gevoerd om verkrachter te vinden

José Masschelin, Het Laatste Nieuws 1 december 2001

GENT - Om een vastgelopen onderzoek naar een mysterieuze verkrachter weer vlot te krijgen, werd een meisje uit de streek van Gent, dat een tijd geleden in stomdronken toestand werd aangerand, door een gerechtspsychiater weer dronken gevoerd en onder hypnose gebracht. Bedoeling van de omstreden techniek is om dezelfde geestelijke toestand te creëren als de nacht van de feiten, in de hoop dat het slachtoffer zich gegevens zou herinneren over de misdaad en de dader. "Het heeft niet opgeleverd wat we hadden gehoopt, maar we hebben toch enkele nieuwe elementen", zegt de bedenker van de ongewone primeur, dokter Vincent Martin. Het Gentse gerecht wil geen commentaar geven op de affaire.

Het bewuste meisje werd weken geleden 's avonds laat ladderzat aangetroffen op straat. Ze kon zich niet herinneren wat haar overkomen was, maar onderzoek wees uit dat ze verkracht werd. Het gerecht van Gent heeft het bijzonder moeilijk om een zinnig spoor te vinden naar de dader. De jonge vrouw werd al een eerste keer onder hypnose gebracht, maar ook dat bracht weinig nieuwe gegevens op.

Vincent Martin, een gerechtspsychiater die een groot voorstander is van onderzoek met de leugendetector en zich eerder ook al liet opmerken met onder hypnose getekende robotfoto's van verdachten van de Bende van Nijvel, bedacht nu een zonderlinge techniek om meer te weten te komen van het slachtoffer van de verkrachting.

Nieuwe elementen

Hij voerde haar weer dronken met dezelfde alcoholische cocktail van de dranken die het meisje de avond van de verkrachting dronk. De samenstelling was dezelfde maar de hoeveelheid iets minder. "Met iemand die stomdronken is kan ik ook niet werken. Maar goed ze was dronken genoeg om enigszins in dezelfde gemoedstoestand te verkeren. We zijn, door haar in die toestand onder hypnose te brengen, kunnen afdalen tot in de black-outfase, die ze aan het tijdstip van de verkrachting overhoudt. We hebben enkele nieuwe elementen uit haar geheugen kunnen halen. Het slachtoffer heeft een aantal zaken opnieuw beleefd, alsof ze weer ter plekke was. Wat bewijst dat ze van de verkrachting, ondanks haar zwaar benevelde toestand, toch nog een en ander heeft geregistreerd. Trouwens, ik vind dat allemaal niet zelf uit. Deze techniek staat al beschreven in de medische literatuur".

Ernstige zaak

Martin kan niet zeggen in hoeverre het gerechtelijk onderzoek naar de verkrachter door zijn stunt werd vooruitgeholpen. "Moet het gerecht bepalen. Dat is het werk van de speurders", meent hij. Op de vraag of hij niet over de schreef is gegaan, zegt dr. Martin dat het "over een ernstige zaak gaat, waarvan het dronken slachtoffer helaas de enkele getuige is".

Nicole De Rouck, de woordvoerster van het Gentse parket, wil geen commentaar geven op de zaak. "Wat ook het resultaat van de hypnose is, het zal door het gerecht nooit aanvaard worden als een bewijs. Het kan hooguit dienen als een steunpunt voor de speurders". Volgens De Rouck kiest een wetsarts zelf de technieken uit om het slachtoffer van een misdaad te ondervragen. "Het gerecht dicteert hem op dat vlak niet. Wat hij doet, valt volledig onzer zijn verantwoordelijkheid. We zullen wel in zijn verslag lezen wat er precies gebeurd is."


Rare jongens ( I )

Jan van Klinken, Reformatorisch Dagblad 24 december 2001

Belgen zijn ons bij het Nationaal Dictee iedere keer weer voor. Ze beheersen de Nederlandse taal domweg beter dan wij. Anders dan Belgenmoppen suggereren, is er dus geen enkele reden om te denken dat wij superieur zijn aan onze zuiderburen. Maar soms.

Het bericht stond in de Belgische krant Het Laatste Nieuws, een serieus landelijk dagblad. Het ging over een justitieel onderzoek naar een verkrachting. Een onbekende had zich in het nachtelijk duister vergrepen aan een meisje uit de buurt van Gent. De deerne had zich in zwaar benevelde toestand op straat begeven en wist zich niet eens meer te herinneren wat haar was overkomen. Maar alles wees erop dat iemand haar had overweldigd.

Het onderzoek liep helemaal vast. Er was geen signalement en ook andere sporen ontbraken. Toen kreeg de gerechtspsychiater, die het meisje aan de tand had gevoeld, een geniaal idee. "Als ik", zo redeneerde hij, "haar eens in dezelfde toestand breng als waarin ze verkeerde toen die kerel haar verkrachtte, dan begint ze zich misschien wel van alles te herinneren."

De bewuste psychiater, dokter Vincent Martin, is iemand die minder gebruikelijke opsporingstechnieken niet uit de weg gaat. In de zaak van de Bende van Nijvel had hij al eens gebruikgemaakt van hypnose. Dat is een methode die in ons land wel eens door de politie is gebruikt als laatste strohalm, maar die al weer lang is verlaten vanwege de onbetrouwbaarheid ervan. Vincent Martin is er echter nog steeds rotsvast van overtuigd dat hypnose van nut kan zijn.

Ook op het verkrachte meisje paste hij het toe, evenwel zonder succes. Maar als het bij de arts niet linksom lukt, dan probeert hij het rechtsom. En zo besloot hij het slachtoffer opnieuw dronken te voeren. Hij bood haar een cocktail aan van dezelfde alcoholische dranken die ze die avond naar binnen had gegoten. Alleen de hoeveelheid was wat minder. "Met iemand die stomdronken is, kan ik ook niet werken", vertrouwde hij Het Laatste Nieuws toe.

De dame was spoedig aangeschoten. In die toestand bracht de gerechtspsychiater haar ook nog eens onder hypnose. Maar helaas, een signalement van de dader kwam er niet uit. Wel beleefde ze een deel van de gebeurtenissen opnieuw, maar daar bleef het bij. Toch had Martin een goed gevoel over zijn wonderlijke experiment. "We hebben enkele nieuwe elementen uit haar geheugen kunnen halen", liet hij de krant optekenen.

Om het met een variant op een historische uitspraak te zeggen: "Rare jongens, die Belgen."


Tv-psychiater verdacht van aanranding

Het Laatste Nieuws 22-23 november 2003

DENDERMONDE – Psychiater Vincent Martin uit Sint-Niklaas, bekend van het populair-wetenschappelijk TV1-programma Hoe?Zo, is!, is door de Dendermondse onderzoeksrechter Evi Muylaert officieel in verdenking gesteld van seksueel misbruik van een aantal van zijn patiënten. Dat werd ons bevestigd door het parket. De arts zou ook bekentenissen hebben afgelegd. Hij werd niet aangehouden, maar verblijft wel in een instelling.

Een vijftal vrouwen diende een tijd geleden een klacht in tegen Martin. Ze beweren dat de psychiater zich schuldig maakte aan seksuele handelingen tijdens consultaties. Bij de arts werd ook bezwarend materiaal in beslag genomen. Speurders zoeken of er nog meer slachtoffers zijn.

Psychiater Martin is intussen geschorst als geneesheer. Hij mag ook geen opdrachten meer uitvoeren als gerechtsexpert. (JM)