Familie van 'misbruikte' vrouw klaagt over aanpak EO

Ellen de Visser, De Volkskrant 6 april 2004

De familie van een vrouw die donderdagavond in een EO-uitzending zal beweren te zijn misbruikt, overweegt juridische stappen tegen de omroep. Volgens de familie weet zij 'waarheid en fictie niet te scheiden' en heeft de EO verzuimd wederhoor toe te passen.

In de vooraankondiging van de medische serie Na de diagnose staat dat de vrouw haar 'grootvaders hoer' was. Haar broer Frank Drost kwam in de omroepgids een foto van haar tegen. Hij heeft de EO namens de familie laten weten dat aangifte van smaad zal worden gedaan als in het programma daadwerkelijk beschuldigingen worden gedaan.

In de programmagids staat dat de vrouw 28 persoonlijkheden heeft, die zijn ontstaan na een traumatische jeugd. Die herinneringen zijn volgens Drost opgeroepen met een dubieuze therapie waarbij hypnose is gebruikt. De Gezondheidsraad heeft zich onlangs zeer kritisch over zulke hervonden herinneringen uitgelaten.

Drost zegt dat zijn zus de afgelopen jaren steeds heftigere beschuldigingen uitte, van abortussen na incest tot deelname aan pornonetwerken. Hij verwijt de programmamaker dat ze zijn zus aan het woord laten zonder haar integriteit te hebben geverifieerd. Een woordvoerster van de EO zegt dat de klacht serieus wordt genomen. Zij kon maandagavond nog geen reactie geven. .

De familie Drost heeft advocaat Chris Veraart gevraagd om juridische stappen voor te bereiden. Veraart dwong twee jaar geleden in een soortgelijke zaak bij de NCRV een rectificatie en een schadevergoeding af voor een West-Friese familie.